Fotografický klubový plenér v Čučme 28.6.2014

Stretnutia s členmi klubu sú pre mňa vždy radostné. Zdržiavam sa v Rožňave málo, a preto ma veľmi potešilo, keď som sa dozvedel, že na pozvanie starostu obce sa plenér fotoklubu uskutoční v Čučme práve v termíne, keď budem v Rožňave.

Ráno sme sa stretli pred kultúrnym domom a hneď sme vyrazili do „terénu“. Žiaľ, počasie nám tak celkom neprialo a kombinácia oblohy bez mráčikov a ostrého slnka nevytvorila zrovna ideálne podmienky pre fotenie.

Obec nie je veľká počtom obyvateľov, územne je však dosť rozsiahla. Pre fotenie sme si vybrali najstaršiu časť obce na kopci, pod vstupom do bývalej bane, kde sme ešte dúfali v nejaké „klasické“ dedinské domčeky s dvormi – ešte nepoškvrnenými civilizačnými výdobytkami, ako sú trampolíny a „sochy“ v záhradke. Bolo to ako hľadanie v kope sena a na kreativite nepridávalo ani slniečko, ktoré nás pálilo zaživa.

O 11-tej sme to vzdali a začali pripravovať obed, ktorý, samozrejme, prebehol tiež „fotograficky“. Diskutovali sme o postrehoch a skúsenostiach, ktoré sme získali počas našej fotografickej praxe.

Po obede som predviedol krátku ukážku olejotlače a olejo-pretlače, ktorej sa momentálne venujem. Náš kolega si takto vyrobil olejotlač z vlastnej fotky, ktorú som mu vopred pripravil. Počasie sa medzičasom umúdrilo a občasné mraky a pozvolna klesajúce slnko nám dodali vhodnú náladu na druhé kolo fotenia. Trasa bola podobná ako ráno, keďže naše „objekty“ vyzerajú pri každom svetle ináč, ale teraz sme sa dostali až k Rozgangu, kde sme sa od nášho turistického sprievodcu Števa Kesiho dozvedeli aj niečo o vzniku Rožňavskej Metercie.

Na záver akcie sme ešte nakukli do ručne hĺbenej štôlne, tzv. kresanice. Nakukli len preto, lebo je to lákadlo skôr pre baníkov a geológov, než pre fotografov, no keď sme už boli tam …. :) . Rozišli sme sa v podvečer, aj keď unavený, ale určite pozitívne naladení pre ďalšie foto-stretnutie.

Plenéra sa zúčastnili: Pavol Horváth, Ivan Kerekeš, Štefan Kesi, Gejza Kolesár, Adam Korcsmáros, Zoltán Korcsmáros, Ladislav Viszoczky, Iveta Wrubelová.

Ďakujem za krásny deň a teším sa aj na budúce.

Laco Viszoczky, 9.7.2014 v Prahe

Výstava z fotiek nafotených na tomto plenéry sa uskutoční v auguste 2014 v Čučme. O bližšom termíne sa dozviete na našich stránkach.

Napísať komentár