Foťák môj každodenný

V tomto krátkom článku popisujem, ako som hľadal a nakoniec našiel vyhovujúci fotoaparát do „batohu“. Každý fotograf má iné predstavy, skúsenosti a finančné možnosti na kúpu fotoaparátu. Preto tento článok neberte ako návod. Nie som profík na fotenie ani na techniku, len nadšený amatér.

… foťák môj každodenný …

Každý, kto sa venuje fotografii vážnejšie, príde časom na problém: aký foťák si vybrať na každodenné nosenie (Pravidlo 1: keď nemáš u seba foťák, tak stále vidíš niečo zaujímavé na fotenie). Foťák, ktorý používam momentálne, je pre moje amatérske potreby viac než dostačujúci. Je to poloprofi digitálna zrkadlovka od SONY bez gripu. Jeho váha nie je problematická, ale po dlhšom nosení dáva o sebe vedieť a úprimne – len preto, aby som raz za týždeň niečo zaujímavé odfotil po ceste do práce, nebudem riskovať jeho poškodenie alebo stratu. Moje kritériá: malý, ľahký, lacný, odolný, širokouhlý objektív, jednoduchá údržba, kvalitný výstup aj za horších svetelných podmienok a spoľahlivý. Tak aký foťák si zaobstarať?

Prvé čo ma napadlo:

Mobil s možnosťou fotenia

Hneď som tento nápad aj zavrhol. Nepotrebujem zdieľať okamžite svoje fotky a ani nemám 400 eur na mobil , ktorý ako-tak dokáže urobiť použiteľný záber.

+: malá váha, dá sa s ním aj telefonovať, kvalita pri drahších mobiloch je dostačujúca pravdepodobne(!) aj na tlač fotiek; možnosť okamžitého zdieľania na internete
-: cena kvalitného mobilu; nie je to fotoaparát.

Viem, že,je tu vždy možnosť zakúpiť si namiesto ťažkej digitálnej zrkadlovky, ľahší digitálny kompakt alebo bez-zrkadlovku. Nie každému ale vyhovujú pri „práci“ malé rozmery fotoaparátu. Ďalším dôvodom je aj finančná náročnosť pri prechode na iný systém, alebo značku. Je nutné zmeniť skoro kompletnú doteraz horko-ťažko zakúpenú výbavu ( objektív, filtre, apod. ). Keď niekto má  fotenie rád a má pritom hlboko do „kapsy“ tak si to sakramentsky rozmyslí či si bude kupovať k funkčnej zrkadlovke kvalitný digitálny kompakt. Nakoniec by som fotil aj tak len s jedným foťákom a druhý by bol zbytočný.

Digitál už jeden mám, tak prečo by som sa nemohol vrátiť k svojim fotografickým začiatkom – analógovej fotografii ( fotenie na film) . Čo ma napadlo, bol

Kompakt

V analógovej ére sa kompakty, hlavne pre ich rozšírenosť stali terčom posmechu. My „fotografi“ sme im dávali prezívky ako „blbeček“ alebo „mydlová krabička“. No dnes, keď už každý vlastní fotoaparát ( minimálne mobil s možnosťou fotenia ), tak aj tieto foto-hračky sa začínajú tváriť klasicky. Napríklad plastový fotoaparát LOMO sa stal veľmi populárnym. Na plastový foťák s plastovým objektívom a ešte k tomu na film je to pekný úspech. O kvalite a funkčnosti samotného fotoaparátu pomlčím. Spomenul som si aj na fotoaparát Sokol, ktorý mi otec zavesil ako 6 ročnému na krk a nevedomky ma tak pasoval za fotoamatéra. Občas trocha nostalgie nezaškodí, tak som začal zháňať nejaký podobný dialkomer .

Plný nadšenia som si za pár dní a za pár drobných zaobstaral Minoltu HIMATIC (viac tu).
Malý, kovový, kvalitný objektív, problém s baterkami som tiež vyriešil, len … maximálne ISO 400. Predsa len cestujem metrom a mám rád nočné potulky po Prahe tak aspoň film citlivosti ISO 800 ( ISO 3200 ešte lepšie) by som mal rád vo foťáku. Prehľadal som internet ale nič „vhodné“ som nenašiel . Buď tam bolo max ISO400 alebo cena bola neadekvátna mojej peňaženke.
+: malá váha, malé rozmery, cena (filmový kompakt)
-: pri digitálnej – cena, duplovanie zrkadlovky
-: pri filmovej – baterky, max ISO 400, zložitejší postproces
Už mi nič iné neostalo, len

Analógová zrkadlovka

Prehrabal som sa v skrini a oprášil Minoltu 7000 (prvá zrkadlovka, ktorá mala autofocus a je to jediná vec, ktorá na nej nefunguje poriadne). Moje výhrady, pre ktoré som ju pred pár rokmi odložil, sa ihneď prejavili. Hlavne problém s AF a tužkovými baterkami. Keď fotíte s foťákom naozaj len občas, jednoducho sa vám nechce furt kontrolovať baterky. Objektív je prispôsobený AF čiže sa nepočíta s ručným ostrením. Prstenec zaostrovania je úzky a strašne citlivý, ale hlavná nevýhoda sú tie baterky. Je to poctivá zrkadlovka, ale nie na každodenné nosenie.
Mojou prvou zrkadlovkou bola Praktica BC1, lenže jej cena je ešte stále neprimerane vysoká a keď započítam ešte, že v tom čase ( socík) bola táto zrkadlovka jedna z najdostupnejších pre profíkov, tak sú už v dnešnej dobe tie foťáky dosť opotrebované ). Po dlhšom hľadaní som objavil PRAKTICU BCA (viac tu) za pár korún. Ľahká, lacná, funkčná, jednoduchá. Foto-kolegovia sa čudovali, vraveli, že som sa zbláznil kupovať automat – foťák bez možností nastavenia xyz vecí . Ale úprimne: na 90% záberov žiadne extra nastavenia nepotrebujem a hlavné je to, že ho v batohu ani necítim a mám ho poruke. A keď cvakne závierka … to je sila!
+: dá sa zohnať relatívne lacno; kvalitné objektívy tiež sú v porovnaní s novými lacné; malá, ľahká; baterky veľmi dlho vydržia; odolná; je to fotoaparát
-: investícia do filmov a vyvolania, ale keďže ho mám len na občasné fotenie tak je to zvládnuteľné finančne; posproces je zložitejší – filmy skenujem a až potom upravujem v PC

Na závierku

Po dvoch rokoch mám pri sebe fotoaparát, ktorý splnil moje očakávania, je vhodný na každodenné nosenie a občasné fotenie. Som spokojný a mám tak na nejaký čas pokoj od občumovania foťákov, čítania recenzí a prehrabovania sa v bazároch.

Prológ:

Minule som videl krásne fotky fotené na 6×6 film. Vyzeralo to zaujímavo. Akurát surfujem inzeráty na Pentacon six, ale ako som čítal tak je dosť poruchový. Možná, že by som sa mohol popozerať po nejakom Flexarete …………. ale mojej manželke ani muk …….. :)

Napísať komentár